Jak powstaje cydr?

Jak powstaje cydr?

Jak powstaje cydr?

 

Cydr, zwany również jabłecznikiem jest alkoholowym napojem, który powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Największą popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii oraz Francji, gdzie popija się go w barach.

Najlepszy cydr produkuje się z dojrzałych jabłek bez dodatku cukru – właśnie to przede wszystkim różni go od jabłkowego wina. Biorąc pod uwagę produkcję, może nie co przypominać piwo bowiem w obu przypadkach wykorzystuje się podobną metodę, to technika górnej fermentacji.

Naturalny cydr posiada od 2 do 7% alkoholu, zazwyczaj jest trochę mętny. Na całym świecie powstało co najmniej kilka odmian tego napoju, w Polsce wyróżnia się przede wszystkim:

  • cydr zwykły, czyli niemusujący,
  • musujący,
  • gazowany, z dodatkiem dwutlenku węgla.

Napoju tego rodzaju, do którego dodawany jest jakikolwiek barwnik bądź aromat z całą pewnością nie można nazwać cydrem. Producenci idąc tropem fermentacji owoców wymyślili jego kilka innych odmian, na przykład gruszniki, które powstają poprzez fermentację gruszek.

Trzeba przyznać, że cydr zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Wpływ na to ma przede wszystkim orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak i naturalność jego pochodzenia a jak wiadomo w naszym kraju panuje od kilku już lat kult ekologicznego trybu życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *